tisdag 19 november 2013

Nyttig blåbärsmugcake

 Mug cakes (muggkakor) är riktigt goda saker! För ett tag sedan gjorde jag denna, mums så gott, nästan som en blåbärsmuffins! Till den serverade jag Lindahl´s vaniljkvarg. Perfekt som helgbrunch eller som nyttig efterrätt! Receptet är ett lätt modifierat recept på muggkakan med äppelkaks/kanelbullesmak som jag tidigare publicerat.

Ingredienser:
50 g havremjöl
1 msk kokosmjöl
1 msk stevia
1 tsk bakpulver
0,5 tsk kardemumma
1 msk lätt kvarg
2,5 msk lättmjölk
3 msk äppelmos
2 äggvitor (ca. 75 g)
Vaniljarom efter smak
ca. 50g frysta blåbär

Vaniljrippel:
2 msk Agavesirap
vaniljarom

Gör så här:
Blanda alla ingredienserna förutom blåbären som du tillsätter sist för att inte göra hela smeten blå. Efter att blåbären blandats i blanas ingredienserna till vaniljrippeln och ringlas över muggkakan. Grädda på full effekt i mikron ca. 2-3 minuter, kolla så att den inte övergräddas. Personligen vill jag att den ska vara lite lätt ogräddad i mitten. 

Servera med vaniljkvarg!


måndag 18 november 2013

Vetesurdegsbaguetter

 Förra veckan bakade jag detta bröd. Personligen har jag aldrig bakat surdegsbröd förut, men eftersom det kommit färdiga surdegar nu som man kan köpa på affären kände jag att det var dags att prova (lat som jag är)!  Receptet hittade jag på Kronjästs hemsida och bröden blev riktigt goda, bättre än baguetterna man köper. Kommer nog att odla min egen surdeg framöver då surdeg visade sig vara ett lyckat koncept!
 Till middagen gjorde vi även vitlöksbröd av dem, åååh så gott! Kommer aldrig köpa färdiga vitlöksbröd igen!

Ingredienser:
1 burk (150 g) Bagarens Surdeg Vete
½ pkt (25 g) Färsk KronJäst för matbröd
5 dl (500 g) Vatten, kallt
13,5 dl (800 g) Vetemjöl special
2,5 tsk (15 g) Salt eller Havssalt
1 msk (20 g) Oliv- eller rapsolja

Vitlökssmör:
50 g  normalsaltat smör (rumstempererat)
1 stor pressad vitlöksklyfta
1 msk finhackad persilja
1 krm salt
(blandas jämnt och förvara svalt)

Gör så här:
Skaka burken med surdeg. Häll upp i en degbunke tillsammans med jäst, vatten, vetemjöl och olja. Knåda degen 10 minuter i maskin eller ca. 15 minuter för hand (viktigt för brödets konsistens).  Degen skall vara lös, men inte kladdig. Forma degen jämn och fin och låt jäsa till dubbel storlek, minst 2 timmar.
Häll upp degen på mjölat bakbord. Forma till baguetter, för mig blev det 5 st ungefär lika stora som de vitlöksbaguetter man köper från "bake off-disken" på mataffärerna. Men man kan även göra färre stora.
Låt jäsa ungefär en timme.
Sätt ugnen på 260 grader lagom tid innan bröden jäst klart och ställ samtidigt in en ugnsform med vatten. Då bröden jäst klart snittas några snitt med en kniv och de gräddas sedan i mitten av ugnen på 220 grader i ca. 20 minuter.

Servera gärna med vitlökssmör!



söndag 17 november 2013

Blåbärspaj

För två veckor sedan bakade jag denna blåbärspaj som efterrätt till mina kompisar som jag hade på besök. Pajen var relativt lätt att göra, lätt att lyckas med, och bra då den går att förbereda. Det enda man INTE bör göra med denna paj är att tappa den i golvet! Tro mig, detta hände mig! Det är inte bara omständigt att göra om den, utan det mest jobbiga är att få bort blåbärskrämen från golvet! Fick skura, skura OCH skura... Tur för pajen att den var UNDERBART GOD, annars hade jag aldrig övervägt att göra den igen! Men den är verkligen värt att prova på, även om man skulle råka tappa den i golvet. ;)

Ingredienser:
150 g smör
6 dl vetemjöl
2 + 1,5 dl socker
1,5 tsk bakpulver
750 g blåbär
5 msk potatismjöl
3 msk vatten
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull, blanda först i 2 dl socker, sedan vetemjölet och bakpulvret.
Häll 500 g av blåbären i en kastrull tillsammans med vaniljsockret och 1,5 dl socker. Låt koka upp.
Tryck ut pajdegen i en form med löstagbar kant, den jag använde var 20 cm i diameter, men en form på 24 cm går nog också bra då mitt pajskal blev rätt tjockt. Kom ihåg att trycka ordentligt upp på kanterna då kanterna skall vara rätt höga.
Blanda vatten och potatismjöl. När blåbären kokat upp tas kastrullen från värmen och rör ned potatismjöl/vatten-blandningen under konstant omrörning så att det inte blir klumpar.
Rör i resten av blåbären.
Häll krämen i pajformen och grädda i mitten av ugnen i ca. 30 minuter.
Ställ svalt innan servering, gärna i kylen, så att krämen hinner bli lite fastare och inte rinner ut.

Servera gärna med hemgjord vaniljglass! :)


lördag 16 november 2013

Rosentårta med smak av choklad, hallon & lime

 Till min sambos födelsedagsfirande bakade jag även denna tårta. Receptet jag använde kommer från Hela Sverige bakar 2013. Personligen är jag väldigt missnöjd med den då jag anser att spritsningen på tårtan som skulle se ut som fina rosor, i verkligheten blev "vissna" och allmänt svåra att få rosenlika. Nästa gång jag provar mig på något liknande tror jag att jag kommer att använda någon form av cream cheese frosting istället. Tror att det skulle vara mycket lättare att få att se bra ut. Nackdelen då är väl att själva tårtan kommer att bli mäktigare och då kanske kommer att måste kompenseras med någon fräschare fyllning. Men detta återstår att se till nästa gång det bakas rosentårta!
Hoppas ni kanske lyckas bättre än jag med spritsningen på denna för i övrigt UNDERBART GODA TÅRTA! För även om exteriören på tårtan blev lite sisådär, så var innehållet himmelskt gott! Tårtbottnen var saftigt god, den bästa chokladtårtbotten jag bakat och fyllningarna var riktigt goda de med! Kommer absolut att använda dessa fler gånger!
(Tårtbottnen kan med fördel göras dagen innan eller flera dagar innan och då förvaras i frysen.

Ingredienser:
Tårtbotten:
2,25 dl vetemjöl
0,75 dl kakao
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
75 g osaltat smör
2,25 dl socker
ca. 1 tsk vaniljessens (vaniljextrakt enl. originalreceptet, man kan nog även ta vaniljsocker och smaka av så att smaken blir bra!)
2 ägg
1,75 dl mjölk
1,5 msk vatten
0,75 tsk snabbkaffepulver av espressotyp

Mjölkchokladkräm:
100 g Färskost
100 g mjölkchoklad
1 tsk ljus sirap (lönnsirap enl. originalrecept)
1 tsk starkt kaffe
1 tsk mjölk
0,5 krm salt
1 msk kakao

Hallon och limekräm:
75 g osaltat smör, rumsvarmt
1,25 dl florsocker
0,5 dl strösocker
150 g färskost
0,5 dl hallonsylt
50 g färska hallon
2 lime, rivet skal
smör/margarin att smörja formen med

Marängsmörkräm och garnering:
200 g äggvita (ca 5-6 st)
3,5 dl strösocker
0,75 dl vatten
450 g smör, rumsvarmt
1 tsk vaniljextrakt
1 tsk röd pastafärg
Pärlströssel

Gör så här:
Tårtbotten:
Sätt ugnen på 175 grader. Spänn fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant (min var 20 cm i diameter) och smörj med lite smör/margarin.
Vispa smör och vaniljsocker luftigt, tillsätt sedan sockret och fortsätt vispa i ca. 5 minuter (smöret skall ej vara smält). 
Blanda mjöl, bikarbonat och salt i en separat bunke. Tillsätt äggen ett åt gången varvat med mjölblandningen till den fluffiga socker/smörblandningen. Börja och sluta med mjölet. Rör sedan tills dess att smeten är jämn och slät.
Grädda tårtbottnen i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Ställ åt sidan för att svalna, går med fördel att frysa fram tills dess tårtan skall göras.

Mjölkchokladkräm:
Smält chokladen över ett vattenbad eller i mikron. Låt svalna något i rumstemperatur.
Rör färskosten krämig, tillsätt den smälta chokladen, mjölk, kaffe, sirap och salt och blanda till en jämn smet. Bred/spritsa ut den på understa lagret på tårtan.

Hallon och limekräm:
Vispa smör, florsocker och salt vitt och fluffigt. Tillsätt färskosten och rör tills dess att det är väl blandat utan att förlora för mycket av luftigheten och att den blir lös. Rör i hallonsylten samt det rivna skalet av limen. Spritsa/bred ut smeten på det övre lagret på tårtan.

Italiensk marängkräm:
Vispa äggvitorna. Koka upp socker och vatten och låt blandningen komma upp till 118 grader. Tag blandningen från värmen och häll långsamt (inte allt på en gång) ned i den vispade äggvitan samtidigt som den vispas. Fortsätt sedan vispa marängsmeten tills dess att den svalnat (ca. 15 minuter). Tillsätt vaniljessens och röd pastafärg.
Tillsätt nu smöret i små klickar under fortsatt vispning, då allt är jämnt blandat är smeten redo för att spritsas på tårtan i form av rosor. Dekorera ev. med pärlströssel.


En mycket dålig bild för att visa lagren på tårtan... Men god var den!

fredag 15 november 2013

Vaniljfudge / Lonka


Nu har jag supermycket som jag inte hunnit blogga och lägga ut till er! Allt från nyttigheter till onyttigheter. Har haft tentaperiod så därav har jag inte haft så mycket tid. Men allt kommer att läggas ut så småningom!
Till att börja med så har vi här vaniljfudgen som jag bakade till min sambos födelsedagsfirande. Fudgen blev riktigt krämig och bra, såååå mycket bättre än de man köper på lösvikt! Dessa kommer jag absolut att baka till jul, och då kanske med mörk choklad också istället för vit eftersom jag inte är något stort fan av ischoklad exempelvis...
Ett stort plus är att den är superlätt att göra!

Ingredienser:
1,5 dl grädde
1,5 dl strösocker
1 dl ljus sirap
100 g vit choklad
0,5 tsk ättiksprit
50 g smör
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Mät upp grädde, strösocker, vaniljsoker och sirap i en kastrull. Koka upp tills dess att smeten är 120 grader, tar ca. 10 min.
Hacka under tiden chokladen och mät upp smöret. Då den kokande smeten nått 120 grader tas den från värmen och resterande ingredienser blandas i, rör tills smeten är jämn och fin.
Häll sedan upp i en form klädd i bakplåtspapper och ställ svalt ett tag tills dess att smeten hårdnat. Skär i lagom stora bitar.